S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

De Modulaire PLC die vrijwel alles kan.

Moderator: GJ_

Plaats reactie
PLC s7
Berichten: 18
Lid geworden op: 19-12-2008 23:24:48
Locatie: Limburg/Belgie
Contacteer:

S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door PLC s7 » 01-02-2018 02:36:03

Hallo,

Ik heb een cpu 315 2DP van het type 315 2AH14 0AB0 gekocht.

Ik maak hardware configuratie alles werkt normaal. Ingangen, uitgangen, analoog .......enz.

Als ik PROFIBUS(1) DP Master system(1) lijn activeer springt plc in BF fout, het rood ledje BF licht op.
Alles werkt nog normaal, programma loopt door.
Maar DP poort wekt niet, ik sluit daar een ET200M aan met in en uitgangen, blijft nog altijd in storing BF.
Als ik MPI adapter aansluit op DP poort heb ik ook geen communicatie met mijn laptop. PC adapter staat in auto in PG/PC interface.

Met andere cpu 315 2AG10 werkt alles prima zowel met MPI en DP poort maar met deze 315 2AH14 cpu kan ik alleen met MPI poort communiceren.
Al deze modules werken zonder probleem met cpu 315 2AG10. Dus het is probleem met cpu 315 2AH14 .
FW versie van deze cpu 315 2AH14 is 3.03 op behuizing. En heeft FW 3.3.2 toen ik deze gekocht hebt.

Ik heb alles op mc geheugen kaart gewist en opnieuw HW configuratie gedaan maar veranderd niks. Als ik >> ADD master system toevoeg en download naar plc brand BF ledje. :oops:

Heeft er iemand een idee wat er mis is met cpu 315 2AH14 ?

groeten
Ozzy

JoopB
Berichten: 974
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Re: S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door JoopB » 01-02-2018 11:53:47

Als er geen slave is geconfigureerd en de DP poort staat in mastermode dan mag het BF ledje niet gaan branden. Je kun dan met je pg op de MPI poort eens de hardware diagnose of de module informatie opvragen via Simatic manager PLC - Diagnostic/Settings - Hardware Diagnostic of Module information.
Je moet hiervoor in de manager wel de plc selecteren of het S7 Program openenen .
Ik denk echter dat de DP poort defect is.
Ik weet niet wat voor PG/PC adapter je gebruikt maar je kunt proberen die zo in te stellen dat de parameters overeenkomen met de parameters van de Profibus poort en dan nog eens proberen of je via die poort online komt , Als de DP op 12 mbit is ingesteld kun je niet met alle adapters via profibus online (sommige types kunnen max maar 1500 kbit aan)

Joop

PLC s7
Berichten: 18
Lid geworden op: 19-12-2008 23:24:48
Locatie: Limburg/Belgie
Contacteer:

Re: S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door PLC s7 » 01-02-2018 13:33:14

Beste JoopB,

Bedankt voor snelle reactie, PC/PG adapter is een PC adapter USB 972 0CB20 0XA0 . Is een orginele adapter van siemens.
Alle instellingen zijn standaard en DP staat op 1.5 mbits zoals ik instel op cpu 315 2AG10.

Ik vermoed dat die DP poort ook defect is.
Als ik s'avonds thuis ben zal ik eens hardware diagnose uitvoeren zoals je zegt.
En DP poort eens inspecteren alle pinnen opmeten en vergelijken met andere werkende DP poort van cpu 315 2AG10.

groeten ,
Ozzy

PLC s7
Berichten: 18
Lid geworden op: 19-12-2008 23:24:48
Locatie: Limburg/Belgie
Contacteer:

Re: S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door PLC s7 » 03-02-2018 03:38:32

Beste JoopB,

Ik heb alle instellingen in hardware configuratie uitgeprobeerd voor DP poort aan te zetten maar in module information krijg ik altijd '' Error LED (BUS1F)''' niet weg als ik DP poort activeert .
Om BF ledje uit te krijgen moet ik heel configuratie in plc alles wissen en opnieuw laden.
Als ik gewoon DP master lijn delete en en terug download in plc blijft BF ledje nog altijd branden. Moet hele inhoud wissen en opnieuw HW configuratie opnieuw laden zonder DP aan te zetten.

En nog, FW versie heb ik terug op 3.03 gezet zoals uit fabriek gekomen is maar veranderd niks. daarna andere FW versie tot 3.3.12 veranderd ook geen verandering.( Om zeker te zijn dat deze BF storing niet van FW versie is )

Paar metingen gedaan op DP poort: CPU 315 2AG10 Werkend cpu zonder problemen

pin nr --- Naam --------- DP master uit----------------------- DP master aan
3------------ A----------------- 1,25V --------------------------------- 2.52 V
8------------ B----------------- 2.59V---------------------------------- 1,60 V
6------------VDD +----------- 4,95 V---------------------------------- 4,95 V
9------------ 0V
7------------ 12V
5------------GND2
2----------- GND van ingang voedinsaansluiting plc.
Tussen pin 2 en 7 meet ik 23,3V

Paar metingen gedaan op DP poort: CPU 315 2AH14 > Error LED (BUS1F) Als DP 1 master geactiveerd is.

pin nr --- Naam ---------- DP master uit--------------------- DP master aan
3------------ A----------------- 3,07 V --------------------------------- 3,12 V
8------------ B----------------- 3,50 V---------------------------------- 3,50 V
6------------VDD +------------ 4,98 V---------------------------------- 4,98 V
9------------ 0V
7------------ 12V
5------------GND2
2----------- GND van ingang voedingsaansluiting plc.
Tussen pin 2 en 7 meet ik 23,3V

Deze spanningen zijn gemeten tussen DP poort pin 5 GND2 die uit een IC ADM2486 van pin 9 (GND2) verbonden is.

Wat mij opgevallen is bij werkende DP poort cpu315 2AG10 dat A-B aansluiting spanningen veranderen als ik DP poort activeert.
En bij cpu 315 2AH14 verandert niks als ik DP poort activeert of of niet.

AMD2486 BRWZ >> High Speed, Half-Duplex İCoupler. Isolated RS-485/RS-422 interfaces PROFIBUS networks Industrial field networks Multipoint data transmission systems.

>> Een IC in 2 dezelfde delen die galvanisch gescheiden is. Zijde 1 is intern verbonden , Zijde 2 is verbonden met DP poort. A - B - GND2 - VDD2 .
VDD2 en GND2 is verbonden met een 2920A > 400mA Low-Dropout Voltage Regulator (SOT-223 behuizing) .


Ik vermoed dat deze ADM2486 defect is. Deze zit in cpu 315 2AH14 en in cpu 3152AG10 is een MAX 3469 onderdeel in.

Als er iemand een andere idee of kennis heeft ivm profibus is altijd welkom.
Ik heb ondertussen een paar van deze ADM2486 BRWZ ic besteld.
Bijlagen
ADM2486-fbl.png
ADM2486-fbl.png (120.53 KiB) 18239 keer bekeken

PLC s7
Berichten: 18
Lid geworden op: 19-12-2008 23:24:48
Locatie: Limburg/Belgie
Contacteer:

Re: S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door PLC s7 » 04-02-2018 23:07:57

Hallo,

Ik ben even bezig geweest, als ik in HW configuratie cpu verwijder en terug zet zonder DP master lijn dan download ik naar plc gaat BF ledje wel uit.
Als ADM2486 BRWZ hebt probeer ik te wisselen dan pas kan ik het weten of het deze deffect is. Als het van deze niet is weet ik het dan ook niet wat er scheelt met deze cpu.

Gr
Ozzy

JoopB
Berichten: 974
Lid geworden op: 30-11-2006 20:42:15
Locatie: Weert

Re: S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door JoopB » 11-02-2018 13:18:34

Waarschijnlijk is de profibus chip of zo iets defect. Ik vermoed dat je hem 2e hands gekocht heb, en dat hij wegens dat defect uitgebouwd is, het is het nieuwste type van de 315/2DP dus zal de installatie waar hij uitkomt nog wel niet zo heel oud zijn. In een productie omgeving wordt een defecte CPU meestal direct uitgewisseld tegen een nieuwe.

PLC s7
Berichten: 18
Lid geworden op: 19-12-2008 23:24:48
Locatie: Limburg/Belgie
Contacteer:

Re: S7 300 CPU 315 2AH14 0AB0 BF storing

Bericht door PLC s7 » 11-02-2018 14:57:35

Beste JoopB,

het klopt, deze heb ik op 2de hands gekocht van een student. Waarschijnlijk iets mis mee gedaan.

De bestelling was vrijdag geleverd ik moest wel 5st AMD2486 BRWZ bestellen. Niet zo erg, heeft maar nog geen 11 euro gekost.
Dus het is moeite waard om eens te proberen.

Vandaag voormiddag tijd gehad om te herstellen, het is wel echt precisie werk zo een smd desolderen en nieuwe terug op te solderen zonder dat men andere plaatsen te beschadigen.
Soldeerwerk gelukt. Dan op rack aangesloten voeding aan, geen brobleem, dan HW configuratie ingesteld zonder DP master aan te zetten , tot nu toe alles in orde.
Dan DP master lijn geactiveerd en GEEN BF SORING MEER. En ik heb nu ook communicatie met DP poort met PC adapter zowel op MPI en DP poort
Resultaat is dat die profibus chip defect was. Ik ben er nu blij mee.
En bedankt voor uw reacties.

Op bijlage foto zie je het SMD profibus chip.
Bijlagen
ADM2486 BRWZ ...jpg
ADM2486 BRWZ ...jpg (69.94 KiB) 18192 keer bekeken
print ADM.jpg
print ADM.jpg (129.28 KiB) 18192 keer bekeken

Plaats reactie

Terug naar “S7-300”